Hälsosam mat för träning

Vare sig man tränar mycket eller lite behöver kroppen bra mat för att kunna prestera. Hälsosam mat blir till bra energi, som gör att musklerna orkar det som de utsätts för. Här är några tips på vad som är bra att äta när du tränar.

Långsamma kolhydrater istället för snabba kolhydrater

Att äta långsamma kolhydrater är mycket bättre än att äta snabba. Kroppen förbränner de förstnämnda mycket långsammare medan de snabba kolhydraterna förbränns snabbt. Därför är det bra att byta ut till exempel vitt bröd mot fullkorn och pasta mot quinoa. Genom att äta långsamma kolhydrater får musklerna alltså energi att förbränna under längre tid.

Fibrer och protein

En balanserad kost för individer som tränar ska även innehålla fibrer och protein. Fibrer mättar och gör att kroppen fungerar som den ska. Protein behövs för att musklerna ska kunna byggas upp igen efter träning. Hur mycket protein just du behöver beror däremot på din individuella kroppsbyggnad samt vad och hur du tränar. En väldigt muskulös man som bygger muskler behöver till exempel mycket mer protein än den som istället tränar med målet att leva ett hälsosamt och friskt liv.

Leave a Comment