Duscha kallt och förbättra hälsan

Kallbad är ett av de där fenomenen som drar en linje mellan människor. Det finns ett fåtal som älskar det samtidigt som de flesta skyr det som pesten. De som älskar det talar ofta gärna vitt och brett om hur uppfriskande det är och hälsofördelarna det ger. Detsamma gäller förstås kallduschar, den lite mer vardagliga varianten av kallbaden. I det här inlägget vill jag rekommendera att du börjar varje dag med en kall dusch. Efteråt tar du på dig colognen som vanligt, exempelvis Atelier Cologne, och möter dagen som ett friskare och starkare jag.

Att duscha kallt varje dag kan revolutionera ditt liv

Att lägga in en daglig kalldusch i din dagsrutin kan ge dig många hälsofördelar. Dels mentalt, där kallduschandet är ett bra komplement till att meditera som skärper din tankeförmåga och gör dig alert. Du tränar också på viljestyrkan. Det kräver en hel del fokus och dedikation för att tvinga sig själv att kliva in i en iskall dusch. Faktum är dock att dagliga kallduschar kan göra stordåd också för ditt fysiska välbefinnande.

Det är till exempel väl belagt att kallduschar stärker ditt immunförsvar eftersom de stimulerar tillväxten av vita blodkroppar. Andra fysiska fördelar är att din ämnesomsättning höjs, vilket i sin tur gör att fettförbränningen ökar. Det ska tilläggas att en daglig kalldusch nog inte är tillräckligt för någon större viktnedgång om du nu är ute efter det. Som ett inslag i ett i övrigt aktivt liv fungerar det dock jättebra. Det kalla vattnet gör dessutom att hudens porer dras igen, så det är bra för huden.

Hur länge ska du kallduscha?

Det här är en av de vanligaste frågorna om kallduschar. Du kan börja med att avsluta dina vanliga duschar med 30 sekunders kalldusch sedan förlänga tiden under de närmsta veckorna. De flesta vana kallduscharna landar på mellan 5-10 minuter.

Leave a Comment