Att äta bra mat är a och för den som vill vara hälsosam. Här kommer därför några tips till dig som vill äta en hälsosam kost.
Ät en balanserad kost
Enligt svenska Livsmedelsverket, vilket är den svenska statliga förvaltningsmyndighet som ansvarar för livsmedelsfrågor, bör vi äta en balanserad kost. När det gäller att äta en balanserad kost refereras det ofta till den så kallade tallriksmodellen. Tallriksmodellen är ett begrepp som förklarar hur och vad vi bör äta. Enligt Livsmedelsverket bör en tallrik delas in i tre olika delar. Den första delen består av grönsaker och rotfrukter, medan den andra delen består av antingen potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. Den tredje delen består av protein, som kött eller fisk, eller till exempel bönor och baljväxter.
Energi in och energi ut
I dag pratar man ofta om två olika sorters tallriksmodeller, en som riktar sig till dem som förbrukar mycket energi genom rörelse och en modell som riktar sig till dem som inte förbrukar så mycket energi. Det handlar alltså om hur mycket energi som kommer in och ska relateras till hur mycket energi som förbrukas. Generellt sätt bör den som rör sig mycket och regelbundet äta mer kolhydrater än den som rör sig mycket mindre eller mer sällan.
Vilken kost äter du?
Hur och vad man äter beror såklart även på om man till exempel är vegetarian eller vegan. Bland annat beror detta på att de som är vegetarianer eller veganer ofta måste äta mer mat för att få i sig samma mängd näring och energi som de som äter en kost som innehåller kött eller fisk.
Sedan kan kosten så klart även påverkas av allergier eller smak och tycke. Även om det finns generella riktlinjer, som de från svenska statliga Livsmedelsverket, så måste kosten anpassas till individnivå. Dessutom är det även hälsosamt att äta vad som gör själen glad istället för att bara vara helt rigid med hur och vad man äter. Kanske älskar du choklad? Ja, då kanske du bör äta choklad då och då istället för att oroa dig över det socker som chokladen kanske innehåller.
Tallriksmodellen och liknande riktlinjer är alltså bra att förhålla sig till och utgå ifrån, men glöm inte att vi alla är olika på individnivå.