Hälsofördelar med yoga

Yoga är ett bra alternativ för de som vill ha en träningsform som gynnar både hälsa och inre. Yoga är egentligen inte bara en träningsform utan en livsstil, och kan ge en bättre balans i livet och den hektiska vardagen. Det finns väldigt många olika typer av yoga men den man brukar utöva i västvärlden kallas Hathayoga. Fördelarna med yoga är att man inte bara bygger upp en starkare fysik utan även arbetar med det mentala. Yoga är därför en ganska annorlunda träningsform som varvar snabba med långsamma övningar, och där man tillåts ha ett inre lugn även under träningen.

Fördelar för hälsa och livsstil

Det finns många fördelar för hälsan och för många ger yoga både en bättre fysisk balans och en bättre balans i livet. Man lär sig att andas medvetet och det finns många andningsövningar och tips på hur man kan få en bättre andning i samband med yoga. Man använder även muskler som man kanske inte använder i så många andra träningsformer, vilket kan hjälpa en att använda rätt muskler i vardagen. Yoga ger således många fördelar men tillsammans kan många av dessa leda till ett generellt bättre välbefinnande. Det finns givetvis områden som yoga inte kan avhjälpa, och har man en rinnande näsa eller eksem kan rabattkoder till Apoteket hjälpa både plånbok och välbefinnande. Men för att nämna några fördelar, kan bland annat följande nämnas:

Fysiska fördelar:

  • Flexibilitet
  • Bättre hållning
  • Kan sänka blodtryck

Mentala fördelar:

  • Ger ett inre lugn
  • Koncentrationsförmågan ökar
  • Stressreducerande

Att stressen minskar innebär givetvis både mentala och fysiska fördelar, då stress är kopplat till en rad sjukdomar samt fysiska och psykiska besvär. Så för många kan just denna punkt vara den största bidragande faktorn till att man vill börja med yoga.

Enkel träning att komma igång med

För att träna yoga krävs väldigt få träningsredskap och det är därför enkelt att komma igång och prova den där hemma. Det man dock bör investera i är en yogamatta att utföra övningarna på. Eftersom mattan är allt man faktiskt behöver rent praktiskt, är det väldigt enkelt att utöva denna träning där man vill. Man kan ta med mattan ut i trädgården eller på strand- eller skogspromenaden och ta en paus i promenaden för att utöva yoga. Men hur vet man vilka övningar man ska göra och hur man gör dem? Numera finns det en uppsjö av videos och instruktioner online som man kan använda sig av. Man kan även välja att köpa en bok eller en DVD som man tycker har rätt sorts övningar. Trivs man sedan med yoga kan man enkelt utöka med fler redskap som exempelvis en yogaboll eller ett yoga wheel.

Som med alla träningsformer kan det vara bra att tala med sin läkare om man har en åkomma, skada eller sjukdom som man tror kan göra träningen skadlig. Det är trots allt meningen att träningen ska främja hälsan så mycket som möjligt.

Leave a Comment