Mat – kroppens bränsle

Din kropp behöver energi för att den ska orka med den vardag som du lever. Idag är det många som lever väldigt stressfulla liv. Man ska hinna sköta sitt arbete, ta hand om familj, träffa vänner, träna och därefter vila upp sig. På ett dygn finns det inte alltid tillräckligt många timmar för att på ett effektivt sätt hinna med alla sysslor och samtidigt få en chans att vila upp sig. Visst är det mycket viktigt för kroppen att stressa ner, men det är också viktigt att du förser din kropp med bra energi för att den ska orka och må bra.

Precis som att en bil behöver bränsle och kompletta högkvalitativa hjul för att kunna rulla så behöver även din kropp bränsle för att du ska orka ta dig framåt. Som tidigare nämnt så får du detta genom mat, men även genom sömn. Vilken typ av mat har också en stor betydelse. Om du bara äter skräpmat, mat med mycket socker och dåliga fetter, så kommer kroppen ändå att säga ifrån tids nog.

Välj hälsosamma livsmedel

För att du ska må bra gäller det att välja rätt typ av mat och rätt typ av livsmedel. Den mat du väljer ska innehålla nyttiga fetter, men även vara fylld med vitaminer, proteiner och mineraler. Att använda sig av kostcirkeln är ett bra sätt att se till så att du får i dig bra mat under hela dagen, men vissa livsstilar kräver andra typer av kosthållningar och dieter.

Vill du äta nyttigt och få mer energi så är det grönsaker och frukt som du ska sikta in dig på. Här finns ett enormt urval av härliga produkter. Även nötter, bär och protein är något som din kropp behöver, t.ex. så är fisk och kyckling bra källor till protein.

Leave a Comment