Att träna ute i naturen är för många bland det bästa som finns. Det kan vara allt från skidåkning till löpning i skogen. Är du också sugen på att börja träna ute i naturen? Här är några tips på vilka träningsformer som du kan testa under vintern.
Träna utförsåkning
Att vara ute i snön en hel dag är en riktig energikick! Träningsformer som går att göra bland snö och berg är till exempel skidåkning och snowboardåkning. Skidåkning utför är till exempel slalom, störtlopp och alpin skidåkning. Som snowboardåkare använder man en bräda istället för två stycken skidor.
Det finns många bra skidorter runt om i Sverige och i Europa. Sveriges mest kända ort för utförsåkning är kanske Åre, som lockar såväl dem som vill ha en budgetsemester som dem som är ute efter en lyxig semester. Men även i södra Sverige finns det tillgång till bra backar, som till exempel Romelåsen.
Åk längdskidåkning
Gillar du att vara ute i snön men kanske inte att åka utför? Då kanske längdskidåkning är något för dig. När man tränar längdskidåkning ligger fokus på distans istället för branta backar. Man tar sig fram på platt mark och backar upp och ned. Många som tränar längdskidåkning har målet att en gång i livet åka Vasaloppet. Vasaloppet är ett lopp som inträffar varje år i mars. Sträckan som åks är 90 kilometer lång, vilket är en utmaning för många. Till Vasaloppet kommer såväl svenskar som besökare från andra länder.
Testa en gammal goding: telemark
Telemark beskrivs ofta som utförsåkning med en lös häl. Det har att göra med tekniken för utförsåkningen. Pjäxan är nämligen fäst längs fram i bindningen, medan hälen är lös. Det gör att foten har mycket större rörelse än vid till exempel alpin skidåkning. Telemark utvecklades av norrmannen Sondre Norrheim från norska staden Telemark redan på 1800-talet och var en av förångarna till dagens vanligare metoder för utförsåkning, till exempel alpin skidåkning.
Testa långfärdsskridskor
Långfärdsskridskor är ett bra alternativ för den som inte gillar att åka skidor, men fortfarande vill vara ute en hel dag under vintern. Vanligtvis åker man skridskor på en frusen sjö eller en rink av is. Men om man åker långfärdsskridskor väljer man hellre än frusen flod eller å. Nyckeln är att man ska kunna ta sig fram en längre distans, istället för att bara åka runt.
Annorlunda löpning
Om man är löpare betyder inte vinter och snö att man behöver göra ett uppehåll i löpningen. Istället kan man se det som en rolig utmaning. Testa att dra ner på tempot och istället bege dig ut och jogga eller spring i skogen när det är snö. Se bara till att undvika is och halka!